Clement

Voditelj sam službe skupljača lopti na atp turnirima. Djecu skupim, okupim, naučim ih kako se skuplja i ponaša  i tako…

Tko god radi s djecom zna kakve probleme može očekivati.  Radni dan traje 10 – 12 sati i tako cijeli tjedan. Nekoliko skupljača se razboli, nekoliko ih se onesvijesti , neki izgube veći dio opreme, neki se zaborave pa se ne pojave u zakazano vrijeme, neki pitaju 200 pitanja od kojih 180 nemaju odgovor, neki ne žele jesti ili jedu vrlo malo, neki misle da sve mogu izdržati pa se ne odmaraju pa sutra plaču kako ih sve boli… i tako. To su neki a većina ? E pa ta većina uživa u svakoj sekundi druženja na turniru. Ponašaju se i likuju kao da su pronašli Sveti Gral. Posao su shvatili ozbiljno i uživaju u činjenici da su bitna karika u turniru. Skupljaju lopte Ljubi, Čiliću, Ančiću, Goranu, Ivi, Bagdatisu, Verdascu, Meltzeru…Gledaju majstore iz najveće moguće blizine i  pamte svaki trenutak.

Gledam ih kako su presretni.

Osim kad igra Clement.

On je noćna mora svakog skupljača lopti. Djeca se vrate s njegovog meča uplakana. Doslovno.

Šta god učinili nije dobro. Te nije dobro bačena/dodana lopta, te je prerano bačena te prekasno te je lopta do njega odskočila dvaput a on to ne voli pa je dekoncentriran pa je ljut pa nervozan pa izgubi zato bod…

…pa klinac iz kuta krene po loptu a On ga zaustavi reketom (doslovno) i traži od skupljača s mreže da je pokupi  pa uči skupljača kako se pravilno dodaje lopta pa traži da mu se sve lopte stave na reket a kad to skupljač i krene napraviti On reket mangupski izmakne pa se lopte prospu po terenu ko zrelo voće…a on je koncentriran i fokusiran. Lakoćom osvaja bod…

…pa mu skupljač donosi ručnik ,naravno , krivo jer ga je zgužvao previše, govori mu da ga raširi i zategne a kad ga ide ostaviti da učini isto. Gledam skupljače kako mu slažu ručnik  na način kako mu je valjda mama slagala isti. Ubrzo pizdi jer je ručnik prevelik pa traži manji ali to na sreću nije naš problem već organizatorov. Da da Problem s velikim P. Klinci u strahu i suzama. Sve što su naučili odjednom ne valja. Rekao im Clement.

Stariji skupljači veterani plaše rookije njegovim imenom. Jesi li skupljao/la Clementu ? Nisi?! Dragi moj ništa ti nisi prošo.  Kao , jesi bio u ratu? Jesi ranjen? Koliko puta?

I tako…

Ako želiš vidjeti dugu moraš se pomiriti s kišom.