Koncentracija

Antoni Girod
“KONCENTARCIJA U TENISU:USTROJSTVO I VJEŽBE”
(ITF Coaches Review, broj 17, travanj 1999)

UVOD
Godina je 1997, mjesto zbivanja Otvoreno prvenstvo Italije – Foro Italico – Nakon teške bitke i pobjede u trećem kolu nad Monikom Seleš, Mary Pierce je krenula u finalni match protiv Conchite Martinez i odnijela pobjedu. Piercova je morala čekati godinu i pol da bi zabilježila jednu turnirsku pobjedu. Njezina najveća zadovoljština je bila da je tijekom matcha mogla ostati smirena i usredotočena na igru jednako kao što je to činila i tijekom cijelog turnira. Ono što sad slijedi su citati s konferencije za tisak održane poslije matcha:

“Puno sam radila na svojoj koncentraciji i sada počinjem poboljšavati taj aspekt svoje igre. (…) Vjerujem da ključ nije u brizi o budućnosti i prošlosti, niti u razmišljanju o tome hoćete li dobiti ili izgubiti. Ranije nisam mogla pobjeći od takvih misli. Sada je jedina stvar o kojoj razmišljam da dam sve od sebe. I kada mogu to postići, igram dobro.” (L´Equipe – 12/05/97)

OSTATI USREDOTOČEN
Prema riječima Mary Pierce, sposobnost mentalnog ostanka u sadašnjosti je ključ usredotočenosti na match, naime to je sposobnost koja se može opisati kao “ne brinuti o budućnosti ili o prošlosti”.

Zapravo, to znači jedinstvo tri entiteta:

1. Entitet osobe: Ja sam usredotočen na sebe.
2. Entitet mjesta: Ja sam ovdje.
3. Entitet vremena: Ja sam u sadašnjem vremenu.

Nije rijetkost čuti igrače kako objašnjavajući svoj manjak koncentracije govore ovako:

“Posvetio sam previše pažnje publici”, ili “Danas sam bio negdje drugdje”, ili “Za vrijeme čitavog drugog seta, potpuno sam izgubio koncentraciju jer nisam mogao prestati razmišljati o laganom voleju koji sam promašio na kraju prvog seta.”

U ova tri primjera, entitet osobe (ja), entitet mjesta (ovdje), entitet vremena (sada) nije se poštovao. Zbog toga je pažnja igrača postala upitnom. Zbilo se ono što nazivamo gubitkom koncentracije.

Sljedeća skica sažima mentalno ustrojstvo koncentracije:

KONCENTRACIJA
Entitet osobe: ja – ostali
Entitet mjesta: ovdje – svagdje
Entitet vremena: prošlost – sadašnjost – budućnost

JA OVDJE I SADA

Svaki put kada se ne uspijem usredotočiti tijekom matcha, to znači da mi manjka jedan od tri entiteta. Tada je važno tome utvrditi uzrok .

• Zaokupljaju li moju pažnju ljudi koji me okružuju: publika, protivnik, sudac, igrači na susjednom terenu, moji roditelji, prijatelji, moj trener i sl.?

• Lutaju li moje misli s matcha na različita mjesta: susjedni teren, moju kuću, školu, ured, klub i sl.?

• Odlazim li ja mislima u prošlost (na poen koji sam upravo izgubio-la) ili sam usmjeren-a na budućnost (ako izgubim neću biti izabran-a da igram na sljedećem turniru )?

Uviđajući da neki od tri entiteta manjka i otkrivajući mu uzrok, napravili smo prvi korak prema ponovnom stjecanju koncentracije. Drugi korak se sastoji u povratku na

JA OVDJE I SADA

Kako može nešto tako teško opipljivo kao što je koncentracija imati takav utjecaj na igru? Kakvu ulogu ima koncentracija za tenisača?

Jednostavno rečeno, uloga koncentracije je potpuno usredotočenje na tehničke, taktičke, fizičke i mentalne resurse koje igrač posjeduje. Uzmite za primjer jednu zraku svjetlosti. Usmjerite se na jednu točku svjetlosti. Kondenzirajte je. Usredotočite se na nju maksimalno: ono što ćete dobiti je laserska zraka. Laser je tako jak da može probiti i rezati čelik. Snaga mentalne koncentracije može se usporediti s onom laserske zrake. Koncentracija pomaže u desetorostrukom povećanju mentalne svjesnosti i čini vezu sa zonom podsvjesnog, kreativnog i intuitivnog koja samo treba biti pokrenuta. Kada igrač kaže: “Bio sam u transu” ili “Bilo je kao u snu” to ne znači ništa drugo nego da su on ili ona iskusili razinu krajnje koncentracije. Uistinu veliki igrači dostižu taj stupanj koncentracije češće nego ostali igrači. Tu je razlog zašto su sposobni nadmašiti sami sebe, ići iza svojih svjesnih ograničenja.

Što je potrebno učiniti da bi se dosegao taj stupanj koncentracije? Bi li to mogao biti dar poslan s neba? Naravno, svaka osoba je rođena s mentalnom konfiguracijom koja je čini sklonom ili nesklonom koncentarciji. Ali kao što bi rekla Mary Pierce, moguće je raditi na koncentraciji i poboljšati je. Jedino što vam je potrebno je vježba.

VJEŽBA
Trebam vježbati u usmjeravanju svog uma na jedan objekt. Sva moja pažnja mora biti usredotočena na taj jedinstveni objekt. Osnovno pravilo je:

JEDAN OBJEKT I SAMO ON

Za vrijeme matcha možete se usredotočiti na različite objekte:

Dok je loptica u igri: 
– lopticu
– zvuk loptice kod odskoka ili udarca
– svoje disanje

Između poena:
– žice reketa
– riječ ili rečenicu koju ponavljate u sebi
– svoje disanje

Mentalna sfera igrača treba biti potpuno zaokupljena objektom na koji je usmjerena njegova/njezina pažnja.

VJEŽBE
Pet vježbi za poboljšanje vaše koncentracije izvan teniskog terena 

Vježba 1
Uzmite tenisku lopticu. Stavite je ispred sebe. Fiksirajte nepokretnu lopticu. Usmjerite na nju pažnju. Neka bude angažiran vaš cijeli mentalni potencijal. Postepeno produžite trajanje vježbe.

Vježba 2 
Zatvorite oči. Na svom “mentalnom ekranu” vizualizirajte istu tenisku lopticu. Usredotočite se na tu virtualnu sliku. Postepeno produžite trajanje vježbe.

Vježba 3
Uzmite metronom. Pokrenite ga. Usmjerite svoju pažnju na njegov uobičajen ritam. Neka ritam obuzme cijelu vašu mentalnu sferu. Ako ikoja misao treba doći u vaš um, pustite je neka prođe kao prolazni oblak.

Vježba 4
Izaberite riječ (ili rečenicu), poželjno je da ima pozitivnu poruku. Ponovite je. Ponavljajte je u svojoj mentalnoj sferi. Postepeno produžite trajanje vježbe.

Vježba 5 
Vodite računa o disanju. Osjećajte zrak koji ulazi i izlazi iz vaših pluća. Neka vas disanje uljulja. Svaki puta kada udahnete, vi povećavate razinu svoje koncentracije. Svaki puta kada izdahnete, vi odagnate misli koje bi mogle omesti koncentraciju. Udišite kroz nos. Izdišite kroz usta.

Pet vježbi za poboljšanje koncentracije na terenu

Vježba 1
Usmjerite pažnju na lopticu u igri. Neka loptica u kretanju zaokupi svu vašu mentalnu sferu. Odstranite sve interferirajuće misli. Usmjerite se samo i jedino na lopticu.

Vježba 2
Usmjerite pažnju na zvuk loptice kod odskoka i kada ju protivnik udari prema vama. Prepustite se tom ritmu.

Vježba 3 
Udišite kroz nos kada protivnik udara lopticu. Izdahnite u trenutku kada vi vraćate lopticu. Usredotočite se na svoje disanje. Neka vas disanje potpuno obuzme.

Vježba 4
Dok je loptica u igri, ponavljajte u sebi riječi kao što su: “iskorači”, “napadni”, “100%” ili neku drugu riječ, prije no što udarite lopticu. Neka ta riječ ispuni cijelu vašu mentalnu sferu.

Vježba 5
Neka se, između poena, na vašem mentalnom ekranu pojavi nepokretna ili virtualna slika. Usredotočite se na nju. Slika može biti specifičan taktičan plan ili pozitivna slika samog sebe. Na svom mentalnom ekranu možete također vizualizirati pisane riječi kao što su: “MIRNO”, “100%”, “KRENI” itd. Kako biste se što bolje usredotočili na tu pisanu riječ, poželjno je da ona bude kratka.