Ljubav na prvu

Kako da njegov sport bude tenis? Kako da dijete ostane u tenisu? Tenis ima jedan veliki problem. Iskreno, djeci( u dobi 4 – 9 godina) baš i nije pretjerano zanimljiv. Mislim na većinu djece. Zašto?

 

Da bi mogao uživati u teniskoj igri moraš je prvo naučiti. Proces učenja je dug. Prolaze mjeseci, godine… koliko puta je teniski početnik (bez protivnika) zabio forhand ili as? Niti  jednom. Istog tog klinca odvedi na travu, daj mu loptu i on će zabiti gol (naravno bez golmana). U prvoj situaciji reketom promašuje lopticu a drugoj već zabija gol.  Tenis je kompliciranija vještina. Koja je percepcija djeteta? Gol ga je ispunio zadovoljstvom. Vrhunac nogometne igre je postizanje gola. Sve je podređeno tome a klinac u startu zabija.

Na prvom nogometnom treningu dijete zabija gol ali  kako mjeseci treninga prolaze, vidljivo je da je gol zabiti  sve teže.   Na tenisu, u početku, ništa ne možeš pogoditi ali kako treninzi prolaze, sve češće pogađamo  zamišljeno.

Kakav paradoks.

Tenis je igra pogrešaka. Pogotovo na početku učenja. Zato, mislim,  djeca ne vole tenis na „prvi pogled“ kao neke druge sportove.  Razumljivo. Prva misao im je da ne znaju ili ne mogu kada promaše lopticu nekoliko puta. Nije li lakše reći, tenis je dosadan, glup…i maknuti se iz situacije koja te ne raduje?  Tenis se „prima“ kasnije.

Unatrag nekoliko godina, programom play and stay, struka pokušava približiti djeci tenis, pružiti im zabavu,igru i natjecanje  što ranije a da se logičan slijed teniskog  razvoja ne remeti. Teren je manji, lopte su mekše. Igrivost je veća. Metodika se promijenila. Donosi li rezultate ?

I prije su treneri trenirali djecu sa „šupljim“ loptama da smanje odskok, smanjivali teren, igrali se i animirali. Sada je ,istine radi, ista ideja uokvirena u program. Trenerima je lakše raditi. Ali vole li djeca tenis više? Je li ljubav na prvi pogled masovnija? Ne znam. Nek mi netko odgovori.

Nedavno me jedan roditelj pitao zašto je tako komplicirano brojati u tenisu.

– „Da nam bude  teže“- rekoh.

–  Da da , zajebano je to, treba to sve pohvatat a nema mali ni  punih 9 godina. Kimajući potvrdi tata.

– Naučit će ako bude uporan.

Ako ostane.