Mental skills

Chris Harwood (Velika Britanija)
“RAZVOJ MENTALNIH SPOSOBNOSTI KOD NAJMLAĐIH”
(ITF coaching & sport science review, broj 21, kolovoz 2000.)

Većina educiranih trenera treba biti upoznata s važnošću mentalnih sposobnosti koje valja razvijati kod mlađih igrača da bi se udovoljilo psihološkim zahtjevima matcha i igre u cijelosti. Smatarmo da su sljedeće tri sposobnosti najvažnije:

1) pozitivan stav prema pobjeđivanju, sposobnost brzog oporavka nakon gubitka matcha
2) sposobnost razmišljanja isključivo o pozitivnim stvarima koje pomažu u igri
3) sposobnost osjećanja, djelovanja i reagiranja na emocionalno pozitivan način.

Prva sposobnost je dugotrajnija i individualnije utemeljena. Treneri i roditelji imaju ključnu ulogu u formiranju kvalitete tog aspekta koji je dio šireg osobnog profila igrača. Posljednje dvije sposobnosti su vidljive na samom terenu.

Promatrajući rad trenera kroz dugi niz godina, točno je dadosljednočinimo pogrešku kada propuštamo zlatne prilike na samom terenu da razvijamo te sposobnosti. Zapravo, većina nas je previše zaokupljena tehničkim razvojem umjesto da se zajedno razvijaju tehničke i mentalne sposobnosti. Uz malo mašte, to je itekako moguće. Iznosimo jednostavnu listu “mentalnih podsjetnika” koje trebate stalno primjenjivati u treningu. Što ih više budete primjenjivali, to će više igrač početi raditi na njima i razvijati ih.

• Kada god to možete, pozovite se na njegov omiljeni uzor. Polako ga učite da je za tenisku igru potrebno imati tehničke, taktičke i fizičke vještine. Što budu bili svjesniji tih vještina, više i brže će se usredotočavati na njihov razvoj. Video snimanje igrača i analiza matcheva vrhunskih igrača je učinkovit način vođenja mladog igrača k razumijevanju zahtjeva igre.

• Počnite ohrabrivati igrače da ocjenjuju učinak odrađenih vježbi. Neka ocjenjuju jedni druge a zatim tražite od svakog igrača da sam sebi procijeni koje bi mjesto mogao zauzeti na sljedećem testu. Ovim postupkom ne samo da igrače uvodite na jednostavan način u proces postavljanja ciljeva, nego im omogućujete da uvide mogućnost individualnog napredovanja. Važno je da shavte da svi igrači, slabiji ili bolji od njih, imaju vlastite ciljeve koje žele ostvariti. Imperativno je da u radu s igračima njegujete upravo takav pristup – većina igrača u dobi od devet godina su ili samoperfekcionisti ili ne mogu podnijeti poraz ili su pak oboje od toga!

• Rigorozno primjenjujte pravilo da se svaka loptica mora odigrati ispravno i da nema “loptica za bacanje”. Ako igrač popusti u tempu, morate ga/nju na to upozoriti. Ako i dalje popušta ili ako kvaliteta učinka počne opadati, tada odredite periode odmora sve dok igrač ponovo ne osjeti da može igrati sa 100% tjelesnom snagom.Time što ukazujete igračima da ne igraju sa 100% angažmanom i što im dajete izbor da se odmore kako bi mogli napraviti ono što se od njih traži, vi učinkovito kontrolirate kvalitetu strategije.

• Rad na mentalnoj komponenti kod djece starosti do 9 godina mora biti stalan. Prvo, to je zbog toga što se oni u toj dobi teško koncentriraju – morate biti proaktivni što se toga tiče i napraviti najviše što se može u tom teškom razvojnom razdoblju. Drugo, u tom razdoblju oni uče i razvijaju mentalne i tehničke vještine vrlo brzo tako da i to morate maksimalno iskoristiti. Prisjetite se kako brzo prihvaćaju dobre navike – ali jedanko tako i loše!
– Naglašavajte “gledanje loptice” i igrajte igre kojima se razvija ta sposobnost. Oči će samostalno izvoditi mnoge podsvjesne radnje bez vas!
– Ustanovite pravila “govora tijela” za vrijeme igre. Uspravno hodanje, ramena otraga, glava reketa okrenuta prema gore (naročito između poena i nakon pogrešaka) su važne aktivnosti koje djeca u toj dobi trebaju usvojiti.
– Stvarajte pozitivan “unutarnji govor”. Izricanjem, npr., ove fraze: “Sljedeći poen, ja sam spreman/mna ” prije započinjanja sljedećeg poena je vrlo jednostavan način da ih se nauči izricati pozitivne izjave.
– Radite na razvoju pozitivnih navika između poena. Možete im samo reći da imaju 20 sekundi prije početka sljedećeg poena i da želite vidjeti kako će se pripremiti za novi poen. …. Kada jednom ustanovite rutinu, neka to stalno ponavljaju. Na primjer, između dvije izmjene ili u sredini vježbe uzviknite “rutina” i tražite od njih da se pripreme prije ponovnog početka.

4) Obrazujte i odgajajte roditelje. Oni su vrijedan izvor u mentalnom treningu djece te dobi. Roditelje treba poučiti kako da reagiraju na poraze i pobjede. Roditelji su potcijenjeni s obzirom na zadatke i aktivnosti koje mogu obavljati a kojima se podržava i vaš rad na terenu. Sigurno je da će ponekad biti i određenih iznimki, ali te iznimke nisu razlogom da se ne učini napor uključivanja roditelja u tenisko okruženje.

Djeca ove dobi brzo uče, ali kao što je već bilo rečeno u ovom članku, ona jednako brzo usvajaju i pozitivne i negativne vještine. Vi kao treneri morate vizualizirati onu vrstu ponašanja na terenu kakvu biste očekivali od svojih igrača za vrijeme natjecanja. Vi morate sami sebe preispitati je li vaše znanje o pozitivnom razmišljanju, upravljanju pogreškama, pozitivnom govoru tijela, razini zalaganja na treningu uopće prisutno u trenerskoj praksi. Ako 9-njacima budete davali samo verbalne upute … oni će ih zaboraviti. Oni moraju doslovno iskusiti i provježbati te vještine na treningu jer će se jedino tako krivulja učenja okrenuti prema gore i otvoriti prostor za automatizaciju naučenog.