Pas

Kad bih vozio doma , nakon što sam otpratio djevojku, u neko meni gluho doba, često bih viđao ispred škole  kako četiri tinejdžera igraju na male. Klupe su golovi. Ponekad bi samo sjedili i pričali a nekad bi i zapalili. Onako iz auta, primjetih i jednog gledatelja. Psa. Pasmina? Mješane krvi.  Veselo je mahao repom i doboga odano, kako to samo  plemeniti mješanci znaju, gledao gospodara kad bi ovaj onako zabundan  natjeravao loptu. Zima je ali hladnoća im ne smeta. Čujem ciku i graju.

Često sam viđao te dečke i psa. Igrom slučaja, jedan  dječak  došao je igrati kod mene tenis. Bio je odmjeren i kulturan. Igrao je sasvim pristojno.I tako riječ po riječ dolazak po dolazak na kraju ispadne da je on jedan iz nogometne ekipe što igraju ispred škole.

Rekao mi je da su frendovi iz kvarta. Prije su bili nerazdvojni  ali od kad su krenuli u gimnaziju, vremena je malo pa su se spontano počeli  nalaziti ispred škole kasno navečer  bar na pola sata i tako 3-4 puta tjedno. Jedan od njih, nije smio van , roditelji su mu  strogi navodno i čine sve da im se sin ne iskvari u nekom kvarnom društvu. Škola kuća zadaća. Tim redom. Tek je psa u šetnju mogao izvesti.  I tako pod izlikom da vodi u šetnju psa, Bero je bio veoma redovit  na nogometnim  druženjima. Od tada kad bih prolazio pored škole uvijek bi ih pozdravio ili čak zatrubio a kad bi obližnji semafor dozvolio i izmjenio koju riječ. Bilo ih je simpatično gledati kako po zimi i snijegu ponekad i na minus nekoliko naganjaju loptu pod budnim psećim okom.

Puno vremena je prošlo, možda i  cijela godina kako sam ih viđao. A onda…kraj. Nije ih bilo jedan tjedan pa drugi i tako…zaredali se mjeseci.  Kasnije se razjasnilo.  Pas kojeg je Bero “ vodio u šetnju“ je uginuo.  Dečko nije imao pravi razlog za izaći kasno van a njegovi  prijatelj volju družiti se bez njega. Društvo se raspalo.

I tako,jedan pas ih je držao na okupu. Kad je otišao, nestalo je i društva. Da priča bude tužnija, kažu  da je uginuo od upale pluća, neke teške infekcije i da ju je vjerojatno zaradio dok je onako zavezan za stup po velikoj hladnoći gledao Beru.