Sarme i skijanje

Sjetio sam se danas moje bake koja  bi često napravila sarmu i pozvala obitelj na ručak. Neumorno bi kroz cijelo druženje   pitala isto. Kakva vam je sarma ? Izvrsna bako. Odgovarali bi ko jedan. Jel  fina ? Fantastična. A kakva je tebi dijete? Ma sjajna. Jel bakina sarma najbolja? Ma nema je Europa. Samo kod nas.  Samo ti…

 

Bilo nas je 10-ak za stolom,četvero se ubijalo od jela. Uzimali repete. Ili  nemaju para ili im žene slabo kuhaju. Oni  hvale baku s razlogom i iskreno.Troje je tu preko one stvari jer su dio cirkusa. Moraju se pojaviti jebiga, past će neka lovica po testamentu ako  budu  uzoriti i reagiraju poželjno. Trojica opće ne vole sarmu (ja prvi) ali kulturno odgovaramo isključivo pohvalama. Potrudila se i to joj puno znači u ovim teškim staračkim vremenima. Tko opće može iskočiti sa stola i reći suprotno? Nitko. Osim nekoga kojeg će ostali spremno prozvati neznalicom i glupanom.

.

Istina je sljedeća:

40% misli da je sarma pripremljena  super. Hvale iskreno, bez fige u đepu.

30 %  se hranilo na boljim mjestima  ali nisu vremena da  grizu ruku koja ih hrani pa hvale

30 %  zbog kulture i odgoja  ne želi omalovažiti trud i želju pa će reći hvaliti jelo.

Danas gledam skijanje na Sljemenu. Svjetski kup. Pred kamere stupa čuda poznatih i onih koji to žele biti. Slušam uvijek ista pitanja genijalno istreniranih novinara.

Kako komentirate organizaciju? Navijači? Ugođaj, atmosfera…  I tako 6 novinara 10 istih pitanja ali i odgovora.

Bilo je sjajno. Fantastično.Nitko kao vi …Gosti odgovaraju. Svi samo hvale. Zamjerki nema.

Čak jedna novinarka postavi gostu  pitanje u stilu: Kako komentirate ovu fantastičnu organizaciju ? (moja baka bar nije pitala kakva nam je ova fantastična sarma) . Šta će gost nego reći, ako ništa a ono zato što je besplatno jeo i pio, da je bilo baš onako kako je pitala.

I tako se ja sjetim bake.

.

Ps. Ovi skijaški prijenosi me podsjećaju na turnir u profi pokeru. Mislim tu na komentatore, novinare i ostale okupljene u sponzorske jakne. Koliko su im jake karte skijaškog znanja u rukama? Blago rečeno nekako su mi slabašne (laik sam pa možda griješim). Čini mi se da neki od njih znaju o skijanju samo to da se održava na snijegu koji je bijele boje. I može se lizati. A žuti snijeg je slan. Ali  zato svi do jednoga imaju poker face i formuliraju rečenice kao iskusni skijaši- treneri-znalci. Bleferi.