Trčanje

Da bi postigli zadovoljavajuću formu,osjećali se psihički i fizički snažno nije potrebno previše. Dovoljna je želja, par dobrih tenisica i zrno mudrosti.

Važnost kretanja odnosno trčanja je vrlo bitna za naš organizam.Trčanje pospješuje izmjenu tvari u organizmu(metabolizam),podiže imunološki sustav,smanjuje udio masnog tkiva u organizmu,osjećamo se bolje i sebi fizički prihvatljivije.

Dakle kako i koliko trčati?
Prije nego krenete razmislite o sljedećem:

Budite svjesni svojih trenutnih mogućnosti i u skladu s njima postavite realne ciljeve.Trčite lagano i ritmično.Izbjegavajte duga i intenzivna opterećenja ukoliko niste aktivan sportaš.Uživajte u trčanju.Naš organizam je vrlo inteligentan i ukoliko mu je postavljen pretežak cilj poslaće vam signale za pauzu.Slušajte svoje tijelo;stanite,odmorite se.
Ne forsirajte, sutra je novi dan.

Vašem djetetu trčanje može biti izazov i zabava.Omogućite mu to pazeći na sljedeće: dijete nije “smanjeni odrastao čovjek“,nije dovoljno samo smanjiti količinu trčanja,već razmislite što bi mu bilo zanimljivo.Za početak neka ne trči samo pravocrtno od točke A do točke B.Neka staze budu zanimljivije njemu, a ne Vama.Dopustite mu da ostvari neku svoju viziju trčanja uz vaše korekcije.Možda trčanje niz brijeg za početak? Ne forsirajte.

Jedna tako ugodna stvar kao trčanje ,djetetu može vrlo brzo prijeći u neugodnu i dosadnu.Stvorit će se otpor, emotivni naboj će opasti a vi ćete izgubiti jedan od sigurnih puteva ka zdravlju i obiteljskoj povezanosti.

I dok je ŠKOLA TRČANJA u mnogim zemljama uobičajna pojava kod nas nažalost tom osnovnom elementu se ne pridaje previše pažnje.Deset sati škole trčanja bi bilo dovoljno da dijete nauči pravilno trčati i disati.Tih deset sati ostaje za cijeli život i koristit će bez obzira s čim se kasnije bavili.

Miljenko Marijanović,tenis trener

6.2007.